

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- Las preguntas deberán ser respondidas en inglés.
- Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja no se entrega.
- Hay que responder todos los bloques de la propuesta elegida, A o B.

PROPUESTA A Septiembre

THE BEATLES STORY

The story begins in Liverpool, an English town which was heavily bombed during the Second World War. The war and its consequences were terrible for the Liverpudlians. There was rationing and there was poverty. This dark and difficult atmosphere affected everyone. However, it spawned a generation that was ready to create a new era. And this became possible thanks to the war babies, war babies like John, Paul, George and Ringo.

John was the clever, sarcastic one. From the age of 6, he was raised by Aunt Mary, or Mimi, as she was known, but he used to stay with his sister and his mother at the weekends and school holidays. Just before his eighteenth birthday, his mother was run over by a car, and she died instantly.

Paul was the friendly one. Paul's dad had once led a local jazz band. Paul's mother died of cancer in 1956. The fact that John and Paul's mothers had both died created a firm bond between them.

Ringo was the funny one. He had not spent much time at school because of various illnesses. He spent some of his teenage years in hospital and while he was convalescing, he learnt how to play drums and Ringo the Drummer was born.

George was the shy one. He was a couple of years younger than the others, but by the time he met Paul, when he was only 15, he had already been in two bands.

They were all sharp and funny and when they became The Beatles, the world had never seen anything like them before.

Adapted from The Beatles Story Official Souvenir Guide

QUESTIONS

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer) Add TRUE or FALSE and copy the evidence from the text to support your answer. NO marks are given for only true or false.

- 1. People from Liverpool found it hard to survive during the war.
- 2. John spent most of his childhood with his aunt.
- 3. Ringo did not use to go to school very often, as he was learning to play drums.
- 4. George was a rather talkative guy.

II. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 1. severely.
- 2. brought up.
- 3. link, friendship.
- 4. due to.



- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- Las preguntas deberán ser respondidas en inglés.
- Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja no se entrega.
- Hay que responder todos los bloques de la propuesta elegida, A o B.

B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Is the "-ed" pronounced /t/, /d/ or /id/ in "bombed"? (0.25)
- 2. Write a word from the text that includes the same sound as "begins" /z/. (0.25)
- 3. Write a word from the text that includes the same sound as "between" /i:/. (0.25)
- 4. How is the "th" pronounced in "thanks", $/\theta$ / or $/\delta$ /? (0.25)

III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given:

- Yesterday I met a beautiful girl. Her father was born in Jamaica. Yesterday I met
- My son is not as funny as my brother. My brother is
- We paid the rent because my sister lent us some money.
 If
- "Why didn't you go to school yesterday?" The teacher asked me. The teacher asked me
- Someone stole my watch at the airport. My watch
- 6. Write the correct question for the underlined words.
 John bought <u>a teddy bear</u> when he was in New York.

IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

Would you like to be a pop star? Why? Why not?



- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- Las preguntas deberán ser respondidas en inglés.
- Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja no se entrega.
- Hay que responder todos los bloques de la propuesta elegida, A o B.

PROPUESTA B Septiembre

THE ALHAMBRA

The name Alhambra comes from an Arabic word which means "red castle", perhaps because of the color of the towers and walls that surround the hill of La Sabica. But there is another more poetic version: the Moslem analysts say that the reflections of the light of torches gave the walls of the construction their particular coloration.

There is no reference to the Alhambra as a residence of kings until the 13th century. The first kings of Granada, the Zirites, had their castles and palaces on the hill of the Albaicin, and nothing remains of them. The Nasrites were probably the emirs who built the Alhambra, starting in 1238.

The Alhambra became a Christian court in 1492 when the Catholic Monarchs (Ferdinand and Isabel) conquered the city of Granada. Later, various structures inside the Alhambra were built for important citizens, a church and a Franciscan monastery.

During the 18th century, the Alhambra was almost abandoned and its salons were converted into taverns. Napoleon's troops mined the towers and blew up part of them. Two of them, the Torre de Siete Suelos and the Torre de Agua were left in ruins. And so the incredible neglect continued, until 1870 when the Alhambra was declared a national monument. Since that date and up to now, the Alhambra has been protected and preserved for the pleasure and admiration of all.

Adapted from http://www.andalucia.com

QUESTIONS

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer. **NO marks are given for only true or false.**

- 1. The kings lived in the Alhambra until the 13th century.
- 2. You can visit the Zirites' castles on the hill of the Albaicin.
- 3. The Alhambra was abandoned before the 18th century.
- 4. The Alhambra has been restored so that it can be visited by everybody.

II. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 1. imaginative
- 2. inhabitants of a town or city
- 3. body of soldiers
- 4. the remains of a building

B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Write two words from the text that includes the same sound as "name" /eI/ (0,5)
- 2. Write one word from the text that includes the same sound as "more" /o:/ (0,25)
- 3. Is the "-s" pronounced voiced /z/ or voiceless /s/ in "walls"? (0,25)



- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- Las preguntas deberán ser respondidas en inglés.
- Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja no se entrega.
- Hay que responder todos los bloques de la propuesta elegida, A o B.

III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given:

- She turned on the radio, then she had a cup of tea. After
 We won't go to the forest if the weather doesn't improve. Unless
- Perhaps he will get a prize.
 He
- It's a pity I didn't see her yesterday.
 I wish
- I don't earn as much as my sister does. My sister
- The dresses were so cheap that I bought two. They were

IV. COM POSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

Write about the best journey you have ever made (monuments you visited, places you went to, etc.)